Zahřejte se miskou lahodné čočkové polévky s bulgurem, která má lehký nádech Středomoří díky čerstvé bazalce. Ideální volba pro milovníky zdravých a vydatných jídel.
200 g rajčat
100 g červené čočky
50 g bulguru
50 g másla
1 lžíce oleje
1 větší cibule
1 litr vývaru (kuřecí, zeleninový)
1 lžička mleté papriky (sladké uzené)
1/2 lžičky římského kmínu
1 lžíce citronové šťávy
hrst petrželky (hladkolisté)
pár lístků čerstvé bazalky (lze vynechat)
sůl a pepř
Cibuli nakrájíme najemno. V hrnci rozehřejeme olej s máslem. Přidáme cibuli a necháme zesklovatět.
Přidáme pokrájená rajčata, koření, čočku i bulgur. Zalijeme vývarem, promícháme a na středním plamení vaříme přibližně 30 minut. Občas promícháme.
Nakonec přidáme citronovou šťávu, nasekanou petrželku i bazalku. Dochutíme solí a pepřem. Promícháme, necháme 5 minut odstát a můžeme podávat. My rádi servírujeme s kapkou kokosového mléka a chlebovými plackami.