Dýňový perník

Příprava: 10 minut

Tepelná úprava: 44 minut

Porce: 1 plech 20x30 cm

Jemná chuť dýně v kombinaci s voňavým perníkovým kořením vytváří nezapomenutelnou kombinaci, která provoní celý domov. Tato vláčná buchta s rumovou polevou skvěle chutná a k přípravě stačí pár základních surovin. Výsledek vás nadchne!

Těsto:
220 g dýňového pyré
180 g mléka
80 g oleje
80 g cukru
80 g třtinového cukru
1 vejce
180 g hladké mouky
5-10 g koření do perníku
1 kypřící prášek
1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli

150 g meruňkové marmelády na potření
1 hrst pekanových ořechů na posypání

Poleva:
120 g moučkového cukru
60 g másla
15 g kakaa
15 ml rumu

Do misky prosejeme mouku. Promícháme s kypřícím práškem, jedlou sodou a solí. V jiné míse prošleháme dohladka ostatní suroviny. Přidáme moučnou směs a krátce promícháme, aby se vše spojilo. Nalijeme do plechu vyloženého pečícím papírem. Pečeme 40-45 minut na 170°C.

Necháme částečně vychladnout a potřeme marmeládou. Na přípravu polevy budeme potřebovat malý kastrůlek, do kterého dáme rozpustit máslo. Přisypeme cukr a kakao. Za stálého míchání opatrně prohřejeme do rozpuštění cukru. Nakonec přidáme rum a nalijeme na perník (poleva nesmí být horká, pouze teplá). Posypeme sekanými ořechy a skladujeme v lednici.

Toto množství používám do formy 20×30 cm. Dýňové pyré není nic jiného než upečená a rozmixovaná dýně.

  • Příprava: 10 minut
  • Tepelná úprava: 44 minut
  • Porce: 1 plech 20x30 cm

suroviny

Těsto

  • 220 g dýňového pyré
  • 180 g mléka
  • 80 g oleje
  • 80 g cukru
  • 80 g třtinového cukru
  • 1 ks vejce
  • 180 g hladké mouky
  • 5-10 g perníkového koření
  • 1 sáček kypřícího prášku, (10-12 g)
  • 1/2 lžičky jedlé sody, (2-3 g)
  • špetka soli

Poleva

  • 120 g moučkového cukru
  • 60 g másla
  • 15 g kakaa
  • 15 ml rumu

Na dokončení

  • 150 g meruňkové marmelády
  • 1 hrst pekanových ořechů

postup

  • 1)

    Do misky prosejeme mouku. Promícháme s kypřícím práškem, jedlou sodou a solí. V jiné míse prošleháme dohladka ostatní suroviny. Přidáme moučnou směs a krátce promícháme, aby se vše spojilo.

  • 2)

    Nalijeme do plechu vyloženého pečícím papírem. Pečeme 40-45 minut na 170°C. Necháme částečně vychladnout a potřeme marmeládou.

  • 3)

    Na přípravu polevy budeme potřebovat malý kastrůlek, do kterého dáme rozpustit máslo. Přisypeme cukr a kakao. Za stálého míchání opatrně prohřejeme do rozpuštění cukru. Nakonec přidáme rum a nalijeme na perník (poleva nesmí být horká, pouze teplá).

  • 4)

    Posypeme sekanými ořechy a skladujeme v lednici.

Poznámky

Toto množství používám do formy 20×30 cm. Dýňové pyré není nic jiného než upečená a rozmixovaná dýně.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Novější recept Starší recept