Jemná chuť dýně v kombinaci s voňavým perníkovým kořením vytváří nezapomenutelnou kombinaci, která provoní celý domov. Tato vláčná buchta s rumovou polevou skvěle chutná a k přípravě stačí pár základních surovin. Výsledek vás nadchne!
Těsto:
220 g dýňového pyré
180 g mléka
80 g oleje
80 g cukru
80 g třtinového cukru
1 vejce
180 g hladké mouky
5-10 g koření do perníku
1 kypřící prášek
1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli
150 g meruňkové marmelády na potření
1 hrst pekanových ořechů na posypání
Poleva:
120 g moučkového cukru
60 g másla
15 g kakaa
15 ml rumu
Do misky prosejeme mouku. Promícháme s kypřícím práškem, jedlou sodou a solí. V jiné míse prošleháme dohladka ostatní suroviny. Přidáme moučnou směs a krátce promícháme, aby se vše spojilo. Nalijeme do plechu vyloženého pečícím papírem. Pečeme 40-45 minut na 170°C.
Necháme částečně vychladnout a potřeme marmeládou. Na přípravu polevy budeme potřebovat malý kastrůlek, do kterého dáme rozpustit máslo. Přisypeme cukr a kakao. Za stálého míchání opatrně prohřejeme do rozpuštění cukru. Nakonec přidáme rum a nalijeme na perník (poleva nesmí být horká, pouze teplá). Posypeme sekanými ořechy a skladujeme v lednici.
Toto množství používám do formy 20×30 cm. Dýňové pyré není nic jiného než upečená a rozmixovaná dýně.