Likérové skleničky

Příprava:

Tepelná úprava:

Porce:

Jednoduché a elegantní pojetí české klasiky. Kombinuje bohatý čokoládový krém, nadýchanou pěnu a lahodný likér. Snadná příprava a efektní servírování z ní dělají ideální dezert pro každou příležitost.

Čokoládová pěna:
250 g smetany ke šlehání 33%
50 g hořké čokolády
2,5 g plátkové želatiny (cca 1,5 plátku)

Likérový krém:
30 g žloutků
90 g smetany ke šlehání 33%
60 g mléka
75 g Salka
60-70 g sušeného mléka

Čokoládový krém:
300 g smetany ke šlehání 33%
3 žloutky (cca 60 g)
50 g cukru
150 g hořké čokolády
50 g změklého másla

12 ks cukrářských piškotů

Nejdříve si den předem připravíme pěnu. Želatinu namočíme do studené vody. Čokoládu zalijeme 50 g horké smetany a po pár minutách krátce prošleháme, jen aby se smetana s čokoládou spojily. Přidáme okapanou želatinu, rozmícháme dohladka a přilijeme studenou smetanu. Opět promícháme. Přikryjeme potravinovou fólií a dáme přes noc do lednice. Těsně před plněním skleniček vyšleháme podobně jako šlehačku.
Smetanu, mléko, žloutky a Salko nalijeme do rendlíku a za stálého míchání zahřejeme na 80-85°C. Odstavíme, přidáme rum, promícháme a necháme do druhého dne vychladit v lednici. Před použitím zahustíme sušeným mlékem.
Druhý den si přichystáme čokoládový krém. Smetanu, žloutky a cukr zahřejeme na 80-85°C. Odstavíme z plotny, přidáme čokoládu a mícháme do rozpuštění. Poté necháme směs vychladnout na pokojovou teplotu. Přidáme změklé máslo a tyčovým mixérem rozmixujeme na hladký krém. Před použitím ho dáme na 2-3 hodiny do lednice, aby nebyl příliš tekutý.
Nyní už jen zbývá naplnit skleničky. Vrstvíme krém, pokrájené piškoty, likér, pěnu a celý postup zopakujeme. Hotové skleničky dejte ještě na chvíli vychladit do lednice a můžete servírovat.

Poznámka:
Pokud nechcete vařit domácí likér, použijte 250 g vaječňáku z obchodu + sušené mléko.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Novější recept Starší recept