Rychlé, nadýchané a bez čekání – kefírové lívance, které vzniknou bez kynutí. Ideální pro ty, kteří mají chuť na sladkou snídani, ale nemají čas na dlouhé čekání.
500 ml kefíru
300 g hladké mouky
50 g cukru
1 vejce
5 g jedlé sody
Dáme rozehřát pánev na střední plamen. Mezitím mouku smícháme se sodou a špetkou soli.
Přilijeme kefír, přidáme vejce a cukr. Důkladně rozmícháme.
Lívanečník nebo pánev lehce potřeme olejem. Nalijeme těsto, netřeba příliš, jelikož těsto poměrně nabyde. Ve chvíli, kdy se začnou na lívanci dělat bubliny, ho otočíme a dopečeme z druhé strany. Postup opakujeme, dokud nespotřebujeme veškeré těsto.
Servírujeme dle libosti, například s tvarohem, ořechovým máslem a čerstvým ovocem.