Čedarová polévka s brokolicí

Čedarová polévka s brokolicí

Příprava: 10 minut

Tepelná úprava: 35 minut

Porce: 6-8 porcí

Krémová čedarová polévka s brokolicí a opečenou slaninou je lahodný a sytý pokrm, ideální pro chladné dny. Spojuje jemnou texturu sýra, svěží brokolici a voňavou slaninu v harmonické kombinaci chutí. Tento jednoduchý recept je skvělý jako vydatná večeře, která zaručeně potěší každého u stolu.

1 litr kuřecího vývaru
200 ml smetany na vaření 12%
200 g strouhaného čedaru
100 g anglické slaniny
1 brokolice
1 větší mrkev
30 g hladké mouky
2 lžíce přepuštěného másla nebo oleje
1-2 cibule
1 lžička sušeného česneku
sůl a pepř

Ve velkém hrnci opečeme kostičky slaniny a dáme stranou. Do výpeku přidáme máslo a nadrobno pokrájenou cibuli. Promícháme a restujeme cca 5 minut, než cibule zesklovatí. Přidáme česnek, sůl, pepř a zaprášíme moukou. Za stálého míchání necháme mouku lehce zezlátnout. Vlijeme opatrně vývar, smetanu a důkladně rozmícháme. Přihodíme brokolici pokrájenou na menší kousky a nahrubo nastrouhanou mrkev. Ztlumíme sporák a vaříme 15-20 minut dokud brokolice nezměkne, občas promícháme.
Nakonec postupně vsypeme sýr a opět pořádně rozmícháme, aby se všechen sýr rozpustil a polévka bude krásně krémová. Dochutíme solí a pepřem.
Podáváme s opečenou topinkou či krutonky a nezapomeneme na křupavou slaninu. Můžete posypat strouhaným čedarem a čerstvými bylinkami nebo micro greens.

  • Příprava: 10 minut
  • Tepelná úprava: 35 minut
  • Porce: 6-8 porcí

suroviny

  • 1 litr kuřecího vývaru
  • 200 ml smetany na vaření 12%
  • 200 g strouhaného čedaru
  • 100 g anglické slaniny
  • 1 ks brokolice
  • 1 ks mrkve, větší
  • 30 g hladké mouky, pšeničné
  • 2 lžíce přepuštěného másla, nebo oleje
  • 1-2 ks cibule
  • 1 lžička sušeného česneku
  • sůl a pepř

postup

  • 1)

    Ve velkém hrnci opečeme kostičky slaniny a dáme stranou.

  • 2)

    Do výpeku přidáme máslo a nadrobno pokrájenou cibuli. Promícháme a restujeme cca 5 minut, než cibule zesklovatí. Přidáme česnek, sůl, pepř a zaprášíme moukou. Za stálého míchání necháme mouku lehce zezlátnout.

  • 3)

    Vlijeme opatrně vývar, smetanu a důkladně rozmícháme. Přihodíme brokolici pokrájenou na menší kousky a nahrubo nastrouhanou mrkev. Ztlumíme sporák a vaříme 15-20 minut dokud brokolice nezměkne, občas promícháme.

  • 4)

    Nakonec postupně vsypeme sýr a opět pořádně rozmícháme, aby se všechen sýr rozpustil a polévka bude krásně krémová. Dochutíme solí a pepřem.

  • 5)

    Podáváme s opečenou topinkou či krutonky a nezapomeneme na křupavou slaninu. Můžete posypat strouhaným čedarem a čerstvými bylinkami nebo micro greens.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Novější recept Starší recept