Krémová čedarová polévka s brokolicí a opečenou slaninou je lahodný a sytý pokrm, ideální pro chladné dny. Spojuje jemnou texturu sýra, svěží brokolici a voňavou slaninu v harmonické kombinaci chutí. Tento jednoduchý recept je skvělý jako vydatná večeře, která zaručeně potěší každého u stolu.
1 litr kuřecího vývaru
200 ml smetany na vaření 12%
200 g strouhaného čedaru
100 g anglické slaniny
1 brokolice
1 větší mrkev
30 g hladké mouky
2 lžíce přepuštěného másla nebo oleje
1-2 cibule
1 lžička sušeného česneku
sůl a pepř
Ve velkém hrnci opečeme kostičky slaniny a dáme stranou. Do výpeku přidáme máslo a nadrobno pokrájenou cibuli. Promícháme a restujeme cca 5 minut, než cibule zesklovatí. Přidáme česnek, sůl, pepř a zaprášíme moukou. Za stálého míchání necháme mouku lehce zezlátnout. Vlijeme opatrně vývar, smetanu a důkladně rozmícháme. Přihodíme brokolici pokrájenou na menší kousky a nahrubo nastrouhanou mrkev. Ztlumíme sporák a vaříme 15-20 minut dokud brokolice nezměkne, občas promícháme.
Nakonec postupně vsypeme sýr a opět pořádně rozmícháme, aby se všechen sýr rozpustil a polévka bude krásně krémová. Dochutíme solí a pepřem.
Podáváme s opečenou topinkou či krutonky a nezapomeneme na křupavou slaninu. Můžete posypat strouhaným čedarem a čerstvými bylinkami nebo micro greens.