Žloutkové věnečky

Příprava:

Tepelná úprava:

Porce:

Nadýchané odpalované těsto, vanilkový krém a svěží poleva. Jen málokterá naše dobrota má tak vznešený původ a historii sahající přes několik století. Řeč není o ničem jiném než notoricky známých žloutkových věnečcích.

těsto
125 ml vody
125 ml mléka
125 g másla
160 g hladké mouky
250 g vajec (cca 5ks)
špetka soli

krém
480 ml mléka
80 g cukru
40 g kukuřičného škrobu (vanilkový pudink prášek)
120 g žloutků (cca 6-7ks)
vanilková pasta/extrakt dle chuti
20 ml rumu
120 g másla
250 g mascarpone

poleva
200 g moučkového cukru
10 ml citrónové šťávy
10 ml rumu

Žloutkový základ je potřeba připravit den předem. Do hrnce dáme mléko, rum a přivedeme k varu. Během zahřívání mléka v míse rozmícháme cukr, žloutky, kukuřičný škrob a vanilku.
Jakmile mléko začne bublat, pomalu nalijeme zhruba hrnek horkého mléka v tenkém proudu za stálého míchání do vaječné směsi, tomuto postupu říkáme temperování a zabráníme tím zdrcnutí, krém bude krásně hladký. Zahřejeme a intenzivně šleháme, dokud krém nezhoustne.
Sundáme z plotny, přidáme rum a rozmícháme s kousky másla do hladka. Přelijeme do mísy a povrch ihned zakryjeme potravinovou fólií. Ujistíme se, že se fólie dotýká celého povrchu, tím zabráníme tvorbě škraloupu. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a následně několik hodin v lednici, dokud nebude úplně vychlazený.

Do hrnce vložíme vodu, mléko a máslo. Zahříváme na mírném ohni za občasného míchání. Když se tekutina začne vařit (máslo by mělo být rozpuštěné), přidáme prosátou mouku najednou a intenzivně promícháme, nejlépe vařečkou, nevhodná je například metla.
Těsto za neustálého míchání vaříme (odpalujeme) cca 3 minuty. Odpalované těsto musí tvořit hladkou hroudu. Dřív se říkalo, že těsto zanechá na dně hrnce bílý povlak, ale to dnes u většiny nepřilnavých povrchů není pravda.
Těsto dáme do mísy a necháme zchladnout. Tuto část je nejlepší nechat na robotovi s tzv. pádlem. Během míchání těsto rychleji zchladne a zároveň neoschne.
Jakmile je těsto zchlazené alespoň tak, abyste v něm bez problémů udrželi prst, můžeme postupně zašlehat vajíčka. Připravíme plech s pečícím papírem. Sáčkem s velkou hvězdicovou špičkou stříkáme věnečky o průměru 7 cm.
Vložíme do vyhřáté trouby na 190°C. Pečeme cca 25 minut. Během pečení neotevírejte dvířka trouby alespoň prvních 15 minut, jinak těsto spadne, splaskne. Vyjmeme z trouby a necháme zcela vychladnout.

Žloutkový krém krátce, ale důkladně vyšleháme s mascarpone. Příprava polevy je velmi jednoduchá. Do misky dáme cukr, šťávu i rum. Ručně třeme do hladké husté polevy. Vychladlé věnečky prokrojíme, naplníme krémem. Vršky namočíme do polevy, necháme okapat a přiložíme na nastříkanou náplň.

suroviny

těsto

  • 125 ml vody
  • 125 ml mléka
  • 125 g másla, změklého
  • 160 g hladké mouky, pšeničné
  • 5 ks vajec, vel. M
  • špetka soli

krém

  • 480 ml mléka
  • 80 g cukru
  • 40 g kukuřičného škrobu, vanilkový pudink
  • 6 ks žloutků, vel. M
  • 20 ml rumu
  • vanilková pasta/extrakt dle chuti
  • 120 g másla, změklého
  • 250 g mascarpone

poleva

  • 200 g moučkového cukru
  • 10 ml citrónové šťávy
  • 10 ml rumu

postup

krém

  • 1)

    Žloutkový základ je potřeba připravit den předem. Do hrnce dáme mléko, rum a přivedeme k varu. Během zahřívání mléka v míse rozmícháme cukr, žloutky, kukuřičný škrob a vanilku.

  • 2)

    Jakmile mléko začne bublat, pomalu nalijeme zhruba hrnek horkého mléka v tenkém proudu za stálého míchání do vaječné směsi, tomuto postupu říkáme temperování a zabráníme tím zdrcnutí, krém bude krásně hladký. Zahřejeme a intenzivně šleháme, dokud krém nezhoustne.

  • 3)

    Sundáme z plotny, přidáme rum a rozmícháme s kousky másla do hladka. Přelijeme do mísy a povrch ihned zakryjeme potravinovou fólií. Ujistíme se, že se fólie dotýká celého povrchu, tím zabráníme tvorbě škraloupu. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a následně několik hodin v lednici, dokud nebude úplně vychlazený.

těsto

  • 1)

    Do hrnce vložíme vodu, mléko a máslo. Zahříváme na mírném ohni za občasného míchání. Když se tekutina začne vařit (máslo by mělo být rozpuštěné), přidáme prosátou mouku najednou a intenzivně promícháme, nejlépe vařečkou, nevhodná je například metla.

  • 2)

    Těsto za neustálého míchání vaříme (odpalujeme) cca 3 minuty. Odpalované těsto musí tvořit hladkou hroudu. Dřív se říkalo, že těsto zanechá na dně hrnce bílý povlak, ale to dnes u většiny nepřilnavých povrchů není pravda.
    Těsto dáme do mísy a necháme zchladnout. Tuto část je nejlepší nechat na robotovi s tzv. pádlem. Během míchání těsto rychleji zchladne a zároveň neoschne.

  • 3)

    Jakmile je těsto zchlazené alespoň tak, abyste v něm bez problémů udrželi prst, můžeme postupně zašlehat vajíčka. Připravíme plech s pečícím papírem. Sáčkem s velkou hvězdicovou špičkou stříkáme věnečky o průměru 7 cm.

  • 4)

    Vložíme do vyhřáté trouby na 190°C. Pečeme cca 25 minut. Během pečení neotevírejte dvířka trouby alespoň prvních 15 minut, jinak těsto spadne, splaskne. Vyjmeme z trouby a necháme zcela vychladnout.

dokončení

  • 1)

    Žloutkový krém krátce, ale důkladně vyšleháme s mascarpone.
    Příprava polevy je velmi jednoduchá. Do misky dáme cukr, šťávu i rum. Ručně třeme do hladké husté polevy.

  • 2)

    Vychladlé věnečky prokrojíme, naplníme krémem. Vršky namočíme do polevy, necháme okapat a přiložíme na nastříkanou náplň.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Starší recept