Dýňové housky

Příprava: 1 hodina 45 minut

Tepelná úprava: 15 minut

Porce: 12 housek

Vyzkoušejte recept na nadýchané a vláčné dýňové housky, které spojují jemnou chuť dýně s měkkou texturou domácího pečiva. Ideální k snídani, svačině nebo jako příloha k podzimním polévkám. Díky dýni zůstávají housky krásně vláčné a plné podzimní pohody!

550 g hladké mouky
240 g mléka
120 g dýňového pyré
50 g rozpuštěného másla
20 g čerstvého droždí
20 g soli
10 g cukru
1 vejce

vejce na potření
potravinářský provázek
olej na namočení provázku

Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr a promícháme. Ve středu vytvoříme důlek, nalijeme vlažné mléko a rozdrobené droždí. Částečně rozmícháme, zakryjeme a necháme vzejít kvásek (10-20 minut).
Přidáme vejce, dýni a máslo. Důkladně prohněteme, až vznikne hladké nelepivé těsto (v robotu cca 10 minut). Zakryjeme a necháme kynout, aby se zdvojnásobil objem (60-90 minut).
Vykynuté těsto rozdělíme na 12 dílků. Vytvarujeme kulaté bochánky, které omotáme provázkem namočeným v oleji (aby se těsto na provázek nepřilepilo). Těsto můžete obvázat 2 způsoby. Pro každý bochánek si na pracovní ploše připravíme 4 stejně dlouhé kusy potravinářského provázku (cca 30 cm) a uprostřed je svážeme uzlem. Konce roztáhneme do stran jako pavouka. Doprostřed položíme těsto a protilehlé konce vzájemně svážeme. Já používám druhou variantu, kdy si připravím cca 60 cm provázku. Těsto položím do středu a postupně křížením obmotávám, jako když se balí vánoční dárek do stuhy (postup lze vidět ve videu).
Housky skládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 30-60 minut kynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme 15 minut na 175°C. Po upečení necháme vychladnout na mřížce a následně opatrně odstraníme provázky.

Dýňové pyré si připravíte doma velmi jednoduše. Očištěnou dýni upečte v troubě do měkka a následně rozmixujte.

  • Příprava: 1 hodina 45 minut
  • Tepelná úprava: 15 minut
  • Porce: 12 housek

suroviny

  • 500 g hladké mouky, pšeničná
  • 240 g mléka
  • 120 g dýňového pyré
  • 50 g másla, rozpuštěné
  • 20 g čerstvého droždí
  • 20 g cukru
  • 10 g soli
  • 1 ks vejce

Na dokončení

  • 1 ks vejce, na potření
  • kuchyňský provázek, na obmotání
  • olej, na namočení provázku

postup

  • 1)

    Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr a promícháme. Ve středu vytvoříme důlek, nalijeme vlažné mléko a rozdrobené droždí. Částečně rozmícháme, zakryjeme a necháme vzejít kvásek (10-20 minut).

  • 2)

    Přidáme vejce, dýni a máslo. Důkladně prohněteme, až vznikne hladké nelepivé těsto (v robotu cca 10 minut). Zakryjeme a necháme kynout, aby se zdvojnásobil objem (60-90 minut).

  • 3)

    Vykynuté těsto rozdělíme na 12 dílků. Vytvarujeme kulaté bochánky, které omotáme provázkem namočeným v oleji (aby se těsto na provázek nepřilepilo). Těsto můžete obvázat 2 způsoby.
    1) Pro každý bochánek si na pracovní ploše připravíme 4 stejně dlouhé kusy potravinářského provázku (cca 30 cm) a uprostřed je svážeme uzlem. Konce roztáhneme do stran jako pavouka. Doprostřed položíme těsto a protilehlé konce vzájemně svážeme.
    2) Já používám druhou variantu, kdy si připravím cca 60 cm provázku. Těsto položím do středu a postupně křížením obmotávám, jako když se balí vánoční dárek do stuhy (postup lze vidět ve videu).

  • 4)

    Housky skládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 30-60 minut kynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme 15 minut na 175°C. Po upečení necháme vychladnout na mřížce a následně opatrně odstraníme provázky.

Poznámky

Dýňové pyré si připravíte doma velmi jednoduše. Očištěnou dýni upečte v troubě do měkka a následně rozmixujte.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Novější recept Starší recept