Vyzkoušejte recept na nadýchané a vláčné dýňové housky, které spojují jemnou chuť dýně s měkkou texturou domácího pečiva. Ideální k snídani, svačině nebo jako příloha k podzimním polévkám. Díky dýni zůstávají housky krásně vláčné a plné podzimní pohody!
550 g hladké mouky
240 g mléka
120 g dýňového pyré
50 g rozpuštěného másla
20 g čerstvého droždí
20 g soli
10 g cukru
1 vejce
vejce na potření
potravinářský provázek
olej na namočení provázku
Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr a promícháme. Ve středu vytvoříme důlek, nalijeme vlažné mléko a rozdrobené droždí. Částečně rozmícháme, zakryjeme a necháme vzejít kvásek (10-20 minut).
Přidáme vejce, dýni a máslo. Důkladně prohněteme, až vznikne hladké nelepivé těsto (v robotu cca 10 minut). Zakryjeme a necháme kynout, aby se zdvojnásobil objem (60-90 minut).
Vykynuté těsto rozdělíme na 12 dílků. Vytvarujeme kulaté bochánky, které omotáme provázkem namočeným v oleji (aby se těsto na provázek nepřilepilo). Těsto můžete obvázat 2 způsoby. Pro každý bochánek si na pracovní ploše připravíme 4 stejně dlouhé kusy potravinářského provázku (cca 30 cm) a uprostřed je svážeme uzlem. Konce roztáhneme do stran jako pavouka. Doprostřed položíme těsto a protilehlé konce vzájemně svážeme. Já používám druhou variantu, kdy si připravím cca 60 cm provázku. Těsto položím do středu a postupně křížením obmotávám, jako když se balí vánoční dárek do stuhy (postup lze vidět ve videu).
Housky skládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 30-60 minut kynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme 15 minut na 175°C. Po upečení necháme vychladnout na mřížce a následně opatrně odstraníme provázky.
Dýňové pyré si připravíte doma velmi jednoduše. Očištěnou dýni upečte v troubě do měkka a následně rozmixujte.