Halloweenské řezy

Příprava: 35 minut

Tepelná úprava: 45 minut

Porce: 12-16 porcí

Chystáte halloweenskou oslavu a hledáte dezert, který zaujme chutí i vzhledem? Tyto řezy jsou ideální volbou! Vláčný čokoládový korpus s krémem z mascarpone a jahod je doplněný rudým ovocným rozvarem, který připomíná krev. Výsledný efekt evokuje střeva nebo mozek – perfektní pochoutka pro milovníky strašidelných sladkostí.

Těsto:
200 g hořké čokolády (50-60%)
200 g hladké mouky
180 g cukru
180 g bílého jogurtu
120 g oleje
2 vejce
5 g jedlé sody
2 g kypřícího prášku

Krém:
500 g mascarpone
150 g mražených jahod + 150 g vody
100 g cukru
40 g vanilkového pudinku (prášek)

Rozvar:
250 g mraženého ovoce (jahody a maliny)
100 g cukru
12 g plátkové želatiny

Troubu předehřejeme na 175°C. Formu o rozměrech 20×25 cm vyložíme pečícím papírem.
V míse smícháme žloutky, jogurt a olej. Přidáme rozpuštěnou, ale ne horkou, čokoládu. Přidáme prosátou mouku, sodu a kypřící prášek. Krátce promícháme. Z bílků, cukru a špetky soli vyšleháme pevný sníh, který opatrně vmícháme do těsta.
Těsto rozprostřeme do formy a pečeme 25-30 minut. Necháme zcela vychladnout a následně opatrně prokrojíme, abychom získali dva pláty těsta.

Zatímco se peče korpus, připravíme si ovocný pudink do krému. Rozmražené jahody rozmixujeme s vodou a propasírujeme na hladké pyré. Smícháme s cukrem, pudinkovým práškem a za stálého míchání svaříme do zhoustnutí jako klasický pudink.
Přendáme do misky, přikryjeme potravinovou fólií, aby se nevytvořil škraloup a necháme zcela vychladnout (dávám do lednice).
Jakmile je pudink studený, krátce, ale důkladně ho prošleháme s mascarpone. Podle potřeby dosladíme moučkovým cukrem. Třetinu krému namažeme na plát těsta, přiklopíme druhým plátem. Zbytek krému přendáme do cukrářského sáčku se zdobící špičkou (kruh o průměru alespoň 1 cm). Nastříkáme na vrch korpusu v nedbalých smyčkách, které budou tvořit základnu ,,mozku nebo střev“.

Dáme chladit do lednice a připravíme si rozvar. Nejdříve si rozmixujeme rozmražené ovoce s cukrem a propasírujeme. Želatinu namočíme do studené vody. Ovocné pyré přivedeme k varu a na mírném ohni provaříme 3 minuty za stálého míchání. Sundáme z plotny, odstraníme pěnu a vmícháme namočenou želatinu (nejprve z ní opatrně vymačkáme přebytečnou vodu).
Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a následně pomocí silikonové mašlovačky naneseme opatrně na vrstvu krému, čímž vytvoříme dojem krve.

Poznámky:
Pokud nemáte plátkovou želatinu, můžete použít klasickou práškovou (10 g želatiny + 60 g vody).
Kromě krému jsem k promazání korpusu použila zbytek jahodového džemu, který jsem měla v lednici.

  • Příprava: 35 minut
  • Tepelná úprava: 45 minut
  • Porce: 12-16 porcí

suroviny

Těsto

  • 200 g hořké čokolády, 50-60%
  • 200 g hladké mouky
  • 180 g bílého jogurtu
  • 180 g cukru
  • 120 g oleje
  • 2 vejce
  • 5 g jedlé sody
  • 2 g kypřícího prášku

Krém

  • 500 g mascarpone
  • 150 g mražených jahod, + 150 g vody
  • 100 g cukru
  • 40 g vanilkového pudinku, prášek

Rozvar

  • 250 g mraženého ovoce, jahody a maliny
  • 100 g cukru
  • 12 g plátkové želatiny

postup

Korpus

  • 1)

    Troubu předehřejeme na 175°C. Formu o rozměrech 20×25 cm vyložíme pečícím papírem.

  • 2)

    V míse smícháme žloutky, jogurt a olej. Přidáme rozpuštěnou, ale ne horkou, čokoládu. Přidáme prosátou mouku, sodu a kypřící prášek. Krátce promícháme. Z bílků, cukru a špetky soli vyšleháme pevný sníh, který opatrně vmícháme do těsta.

  • 3)

    Těsto rozprostřeme do formy a pečeme 25-30 minut. Necháme zcela vychladnout a následně opatrně prokrojíme, abychom získali dva pláty těsta.

Krém

  • 1)

    Zatímco se peče korpus, připravíme si ovocný pudink do krému. Rozmražené jahody rozmixujeme s vodou a propasírujeme na hladké pyré. Smícháme s cukrem, pudinkovým práškem a za stálého míchání svaříme do zhoustnutí jako klasický pudink.

  • 2)

    Přendáme do misky, přikryjeme potravinovou fólií, aby se nevytvořil škraloup a necháme zcela vychladnout (dávám do lednice).

  • 3)

    Jakmile je pudink studený, krátce, ale důkladně ho prošleháme s mascarpone. Podle potřeby dosladíme moučkovým cukrem. Třetinu krému namažeme na plát těsta, přiklopíme druhým plátem. Zbytek krému přendáme do cukrářského sáčku se zdobící špičkou (kruh o průměru alespoň 1 cm). Nastříkáme na vrch korpusu v nedbalých smyčkách, které budou tvořit základnu ,,mozku nebo střev“.

Rozvar

  • 1)

    Dáme chladit do lednice a připravíme si rozvar. Nejdříve si rozmixujeme rozmražené ovoce s cukrem a propasírujeme. Želatinu namočíme do studené vody. Ovocné pyré přivedeme k varu a na mírném ohni provaříme 3 minuty za stálého míchání.

  • 2)

    Sundáme z plotny, odstraníme pěnu a vmícháme namočenou želatinu (nejprve z ní opatrně vymačkáme přebytečnou vodu).

  • 3)

    Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a následně pomocí silikonové mašlovačky naneseme opatrně na vrstvu krému, čímž vytvoříme dojem krve.

Poznámky

Pokud nemáte plátkovou želatinu, můžete použít klasickou práškovou (10 g želatiny + 60 g vody).
Kromě krému jsem k promazání korpusu použila zbytek jahodového džemu, který jsem měla v lednici.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Novější recept Starší recept