Chystáte halloweenskou oslavu a hledáte dezert, který zaujme chutí i vzhledem? Tyto řezy jsou ideální volbou! Vláčný čokoládový korpus s krémem z mascarpone a jahod je doplněný rudým ovocným rozvarem, který připomíná krev. Výsledný efekt evokuje střeva nebo mozek – perfektní pochoutka pro milovníky strašidelných sladkostí.
Těsto:
200 g hořké čokolády (50-60%)
200 g hladké mouky
180 g cukru
180 g bílého jogurtu
120 g oleje
2 vejce
5 g jedlé sody
2 g kypřícího prášku
Krém:
500 g mascarpone
150 g mražených jahod + 150 g vody
100 g cukru
40 g vanilkového pudinku (prášek)
Rozvar:
250 g mraženého ovoce (jahody a maliny)
100 g cukru
12 g plátkové želatiny
Troubu předehřejeme na 175°C. Formu o rozměrech 20×25 cm vyložíme pečícím papírem.
V míse smícháme žloutky, jogurt a olej. Přidáme rozpuštěnou, ale ne horkou, čokoládu. Přidáme prosátou mouku, sodu a kypřící prášek. Krátce promícháme. Z bílků, cukru a špetky soli vyšleháme pevný sníh, který opatrně vmícháme do těsta.
Těsto rozprostřeme do formy a pečeme 25-30 minut. Necháme zcela vychladnout a následně opatrně prokrojíme, abychom získali dva pláty těsta.
Zatímco se peče korpus, připravíme si ovocný pudink do krému. Rozmražené jahody rozmixujeme s vodou a propasírujeme na hladké pyré. Smícháme s cukrem, pudinkovým práškem a za stálého míchání svaříme do zhoustnutí jako klasický pudink.
Přendáme do misky, přikryjeme potravinovou fólií, aby se nevytvořil škraloup a necháme zcela vychladnout (dávám do lednice).
Jakmile je pudink studený, krátce, ale důkladně ho prošleháme s mascarpone. Podle potřeby dosladíme moučkovým cukrem. Třetinu krému namažeme na plát těsta, přiklopíme druhým plátem. Zbytek krému přendáme do cukrářského sáčku se zdobící špičkou (kruh o průměru alespoň 1 cm). Nastříkáme na vrch korpusu v nedbalých smyčkách, které budou tvořit základnu ,,mozku nebo střev“.
Dáme chladit do lednice a připravíme si rozvar. Nejdříve si rozmixujeme rozmražené ovoce s cukrem a propasírujeme. Želatinu namočíme do studené vody. Ovocné pyré přivedeme k varu a na mírném ohni provaříme 3 minuty za stálého míchání. Sundáme z plotny, odstraníme pěnu a vmícháme namočenou želatinu (nejprve z ní opatrně vymačkáme přebytečnou vodu).
Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a následně pomocí silikonové mašlovačky naneseme opatrně na vrstvu krému, čímž vytvoříme dojem krve.
Poznámky:
Pokud nemáte plátkovou želatinu, můžete použít klasickou práškovou (10 g želatiny + 60 g vody).
Kromě krému jsem k promazání korpusu použila zbytek jahodového džemu, který jsem měla v lednici.