Poslední roky je tato dobrota čím dál častěji k dostání s těžkým prapodivným krémem a ořechy se nahradily kokosem, protože je levnější. Udělejte si doma poctivou laskonku s oříškovým griliášem.
laskonky
150 g bílků
300 g cukru
50 ml vody
200 g mandlové mouky
100 g moučkového cukru
griliáš
125 g cukru
25 ml vody
150 g pražených ořechů dle chuti
krém
125 ml mléka
2 žloutky
25 g cukru
15 g škrobu
1 lžíce vanilkové pasty/extraktu
120 g másla
100 g griliáše
Moučkový cukr prosijeme a smícháme s mandlovou moukou.
Do mísy robota nalijeme bílky se 100 g cukru a vyšleháme polotuhý sníh.
Vodu a 200 g cukru dáme do rendlíku, bez míchání přivedeme k varu. Až rozvar začne bublat, musíme hlídat teplotu, která by měla být 115°C. Pokud nemáte teploměr, vezměte jakékoliv drátěné očko (někdy bývají na konci metly či jiných nástrojů), namočte ho do rozvaru a foukněte jako do bublifuku.
Až začnou z očka vycházet spojené bubliny, má teploměr správnou teplotu. Sníh z bílku začneme šlehat na nejvyšší otáčky a tenoučkým pramínkem po hraně misky vléváme horký cukrový rozvar. Šleháme do zchladnutí. Výsledná hmota musí být krásně lesklá a hlavně pevná.
Nyní velmi opatrně vmícháme ořechovou směs.
Na plech připravíme silikonovou podložku nebo pečicí papír. Na něj položíme šablonu na laskonky a pomocí stěrky nebo špachtle rozetřeme těsto. Pokud nemáte šablonu jako já, můžete těsto nastříkat pomocí sáčku s trezírovací špičkou. Já použila špičku Wilton 1M, která vytváří nádherné růžičky.
Troubu zapneme na 120°C. Pečeme 15 minut, poté snížíme teplotu na 80°C, rychle vyvětráme troubu a dosušíme dle velikosti (já jsem sušila 25 minut). Hotové laskonky jdou dobře odlepit z papíru/podložky.
Cukr s vodou svaříme na světlý karamel (ideální teplota 175-180°C), rychle promícháme s ořechy, přendáme na plech s pečícím papírem a necháme vychladnout. Poté rozmixujeme najemno.
Na sporáku přivedeme k varu mléko. Žloutky utřeme spolu s cukrem, škrobem a vanilkou do pěny. Za stálého míchání vlijeme polovinu horkého mléka. Následně směs vlijeme do hrnce s mlékem na sporáku a na mírném plameni vaříme do zhoustnutí.
Přendáme do misky, přikryjeme potravinovou fólií, aby se nevytvořil škraloup a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
Změklé máslo pokojové teploty vyšleháme do pěny, přidáme žloutkový krém také o pokojové teplotě, jinak by se krém zdrcnul. Nakonec promícháme s griliášem.
Laskonky plníme 2 kusy k sobě a boky, kde je vidět krém, ozdobíme zbytkem griliáše.