Panna cotta s citrónovým krémem

Příprava: 30 minut

Tepelná úprava: 20 minut

Porce: 4-6 porcí

Sladká elegance, která okouzlí vaše smysly! Jemná a hedvábná panna cotta se spojuje s osvěžujícím citronovým krémem a korunuje ji lehký bílkový sníh. Tento dezert není jen chuťovým zážitkem, ale i pastvou pro oči.

Panna cotta:
400 ml smetany na vaření
200 ml smetany ke šlehání
50 g cukru
1 vanilkový lusk
10 g plátkové želatiny

Lemon curd:
3 žloutky (60g)
60 ml citrónové šťávy
60 g cukru krupice
30 g másla

Bílkový sníh:
50 g bílků
100 g cukru

Začneme panna cottou. Želatinu dáme do mísy se studenou vodou, aby nabobtnala. Smetany nalijeme do kastrůlku a přidáme cukr. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, nožem vyškrábneme semínka a spolu s luskem vložíme do smetany. Přivedeme k varu, pak hned odstavíme a vyndáme lusk.
Želatinu vyždímáme a přidáme k horké smetaně. Důkladně rozmícháme metličkou, až se všechna želatina rozpustí. Směs rozlijeme do mističek, vložíme do lednice a necháme alespoň 4 hodiny zatuhnout, nejlépe přes noc.

Den předem si připravíme lemon curd, aby mohl přes noc odpočívat v lednici. Všechny suroviny kromě másla dáme do kastrůlku a na mírném plameni za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Po pár minutách bude mít krém konzistenci podobnou krupicové kaši (teplota ideálně kolem 75°C). Odstavíme a zašleháme studené máslo. Přendáme do sklenice, uzavřeme a dáme do lednice.

Těsně před servírováním rozdělíme na panna cottu citrónový krém a bílkový sníh. Ten si připravíme velmi snadno – stačí bílky a cukr vyšlehat do pevné lesklé konzistence. Pomocí flambovací pistole sníh opálíme, dezert ozdobíme lístky máty a můžeme podávat.

  • Příprava: 30 minut
  • Tepelná úprava: 20 minut
  • Porce: 4-6 porcí

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Novější recept Starší recept